Waarom elke ziekenhuis een “ Integrative Medicine-poli” moet hebben!

Een wát?

Ja, een Integrative Medicine polikliniek! Dat is een polikliniek waar je als “patiënt” zelf mee kan denken in je behandeling. Waar jouw vraag het uitgangspunt is.

Al jaren werk ik met mensen die voor kanker behandeld worden. Er passeren vele vragen de revue, maar de meest gehoorde vraag is wel; “ Wat kan ik zelf doen? “
Wat kan ik zelf doen om klachten te verlichten van de behandeling. Wat kan ik zelf doen om met mijn ziekte om te gaan? Wat kan ik zelf doen, wanneer ik door mijn chemotherapie een te laag gehalte aan witte bloedcellen heb. Wat kan ik zelf doen….(vul maar in)

Een Integrative medicine-polikliniek, is een polikliniek die vragen als deze met jou bekijken.
Vaak zijn er al concrete ideeën.
Is het veilig om een supplement te gebruiken tegen opvliegers? Kan ik een multivitamine nemen? Ik heb gelezen dat homeopathie werkt tegen misselijkheid, klopt dat? En hoe zit het met kurkuma-supplementen of visolie? En wat kan ik het best eten/drinken? Helpt het om meer te bewegen? Meer buiten te zijn?
En ik slaap zo slecht, kan ik melatonine nemen?

De Integrative Medicine -polikliniek kijkt samen met jou naar deze vragen. Het gaat namelijk om regie en kwaliteit van leven (minder klachten) en bevorderen van gezondheid. Echter het is goed om samen met een arts of verpleegkundige te kijken of deze aanvullende zorg ook veilig is, naast de behandeling die je volgt.
Zo kan bv. visolie de werking van bepaalde chemotherapie verminderen.
Door omstandigheden krijgen deze vragen niet altijd ruimte in de spreekkamer, terwijl ze zeer belangrijk zijn voor jou.
Daarom zou er een ruimte moeten zijn, waar je met deze specifieke vragen terecht kunt. Een IM-polikliniek kan daar het antwoord op zijn.
In het Rijnstate ziekenhuis is er al een…ik hoop dat er komende jaren meer ziekenhuis zullen zijn die dit voorbeeld gaan volgen.
In de tussentijd bereid ik me erop voor om dit vorm te geven, zodat ik hopelijk spoedig de vraag, “ Wat kan ik zelf doen”, serieus kan nemen en samen met jou kan beantwoorden!

Heb je een vraag? Stel hem hier aan me